2012. november 19., hétfő

Csirkemell saslik/nyárs sütőben


Hozzávalók:
  • csirkemell
  • grill fűszekeverék
  • olaj
  • 1 db kaliforniai paprika
  • 1 db tv paprika
  • 1 db lilahagyma
  • 1 db vöröshagyma
  • sonka
  • szalonna

Elkészítés:
  1. A csirkemellet nagyobb kockákra daraboljuk.
  2. Egy tábla olajat öntünk, beleszórjuk a fűszerkeveréket és a húsokat megforgatjuk benne, pácoljuk. (1-2 órára, vagy akár egy éjszára is benne hagyhatjuk)
  3. A sonkát, szalonnát, paprikát, hagymát kockákra vágjuk.
  4. Váltakozva szúrjuk a nyárspálcára a hozzávalókat.
  5. Tepsiben, rácson sütjük eleinte lefedve, hogy a hús megpuhuljon, majd anélkül, hogy piruljon.
  6. Tört burgonyával tálaltam.

Sütés előtt
Megsütve

Tárkonyos zöldségleves


Hozzávalók:
  • zöldborsó (mirelit)
  • bébirépa (mirelit) (nekem ez volt itthon)
  • krumpli
  • tárkony
  • fűszerpaprika
  • só, bors
  • natúr joghurt
  • 1 lapos ek. tk. liszt

Elkészítés:
  1. A zöldborsót, répát egy edénybe rakom, felöntöm vízzel, fűszerezem.
  2. Amikor már félig megfőttek a zöldségek, hozzáadom a kockára vágott burgonyát.
  3. A natúr joghurtot kikeverem a liszttel csomómentesre.. A levesből merek egy merőkanál levet, és elkeverem. (Ez a hőkiegyenlítés miatt fontos.) Tárkonyt még adhatunk hozzá.
  4. Hozzáöntöm a leveshez, kavargatom, felforralom, tálalom.

2012. november 18., vasárnap

Hamis gulyásleves

Mivel én nem eszem marha húst, ezért is gondoltam, hogy csirkemellből készítem el a gulyáslevest. A leves után elmaradhatatlan a palacsinta.


Hozzávalók:
  • csikremell
  • répa
  • krumpli
  • só, bors
  • őrölt fűszerkömény
  • fűszerpaprika
  • vöröshagyma
  • olaj

Elkészítés:
  1. Kevés olajon megdinszteljük a kockára vágott hagymát.
  2. Hozzáadjuk a fűszereket és a kockákra vágott csirkemellet, a felszeletelt répát és a kockázott burgonyát. 
  3. Felengedjük vízzel és készre főzzük.

Palacsinta (cukor nélkül)


Hozzávalók:
  • 2 tojás
  • 10 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt
  • kb. 3 dl tej (én kb. 1.5 dl tejet, 1.5 dl savas ásványvizet használtam)
  • xilit (ízlés szerint)

Töltelék:
  • diabetikus baracklelkvár
  • cukrozatlan kakaópor + xilit 
  • túró + xilit + natúr joghurt

Elkészítés:
  1. A tojást elkeverem fél evőkanál xilittel.
  2. Majd a lisztet adagolva, csomómentesre elkeverjük.
  3. Lassan felhígítjuk a folyadékkal. (tejjel és/vagy ásványvízzel)
  4. A palacsinta sütőbe olajat csepegtetünk, felforrósítjuk. 
  5. Egy kisebb merőkanál masszát öntünk bele, majd mindkét oldalát megsütjük.
  6. Ízlés szerint készíthetünk lekváros, kakaós, túrós palacsintát.


2012. november 6., kedd

Sült csirkecomb burgonyaszeletekkel, paradicsomsalátával


A sült csirke fűszersónál érdemes megnézni az összetevőket, mert több "minőségi" fajta tartalmazhat cukrot. Néha az olcsóbb, jobb. A rejtett cukor: azok az élelmiszerekben megtalálható cukor, amiről nem is gondolnánk, hogy tartalmaz  .....és mégis....

Hozzávalók:
  • csirkecomb (alsó, felső)
  • 1 vöröshagyma
  • burgonya
  • só, bors
  • sült csirke fűszersó (cukor nélküli)
  • étolaj
  • paradicsom
  • hagyma

Elkészítés:
  1. A vöröshagymát szeleteljük fel és tegyük a tepsi vagy jénai aljába.
  2. A burgonyát is felszeleteljük és a hagymára rakjuk.
  3. A csirkehúst befűszerezzük és a jénaiba tesszük.
  4. Olajjal és vízzel meglocsoljuk, alufóliával letakarjuk és sütőben sütjük.
  5. 20 perc elteltével megfordítjuk a húsokat. Ha már puhult a hús, az alufóliával nem kell lefedni.
  6. További 20 percig sütjük, megfordítjuk. Ezt addig csináljuk, míg szép aranybarnára sül a hús.
  7. A paradicsomsalátához a vöröshagymát felkockázzuk, hozzáadjuk a paradicsom darabokat és összekeverjük. (ízlés szerint sózható)

Tipp: 
  • A burgonyát a hús elkészülte után is süthetjük. A hagyma és a fűszerek nagyon finom ízt adnak a köretnek.

2012. október 19., péntek

Barna rizs


Sokan nem tudják, hogy mi a különbség a fehér rizs és a barna rizs között. A barna rizs burkát nem hántják le, így rostban gazdag marad. Vitaminban gazdag, rosttartalma miatt segíti az emésztést, a salakanyagok eltávolítását, méregtelenítést. A magas vérnyomás csökkentésre jó hatást gyakorol.

A választás....

A barna rizs nehezebben fő meg, kemény marad.
Aki már főzött barna rizst, biztosan tapasztalta, hogy főzés során olyan, mintha már szétfőtt volna, mert ragacsos, ellenben ha megkóstolta, kemény volt. Ezt a héj miatt érezhette.
Ezért is nehéz, hogy milyet válasszunk. Én már több fajtát kipróbáltam, de nem igazán váltak be. Mígnem megtaláltam a Barna Rizs Expressz-t (4 kis csomag /1doboz). Árban sem túl drága és észrevétel nélkül helyettesíthető fehér rizs helyett. A főzési ideje tovább tart, de nem 1 óra alatt készül el, mint néhány fajta barna rizs.


Elkészítése....
  1. Egy tasak barna rizst egy csészébe szórok, felengedem vízzel (langyos), pár percig áztatom, (ha kevés időm van, csak átmosom) leöntöm róla a vizet. 
  2. Egy főzőedénybe kevés olajat öntök, a rizst beleteszem, kevés ideig, kevergetés mellett átforgatom. 
  3. A rizs mennyiségének kétszeresével felengedem, sózom, borsozom.(Példa: 1 csésze rizshez 2 csésze víz)
  4. A gáz alacsony fokozatán, fedő alatt párolom. Néha megkavarom.
  5. Akkor van kész, ha a víz elpárolog és a rizs megpuhul.
Ételek barna rizsből (blogomról)
Rizottó

Töltött paprika / húsgombóc
Töltött paradicsom  




Rizottó /barna rizsből/



Hozzávalók:
  • barna rizs
  • zöldborsó (mirelit)
  • bébirépa (mirelit)
  • csirkemell
  • pirospaprika
  • só, bors
  • olaj

Elkészítés:
  1. A tasakos barna rizs megfőzzük, vagy fedő alatt kétszeres mennyiségű vízzel puhára pároljuk sóval, borssal.
  2. A bébirépát és a zöldborsót sós vízben megfőzzük.
  3. A csirkemellet kockákra vágjuk, olajon egy kicsit átpirítjuk, fűszerezzük, majd vizet öntünk rá, és puhára pároljuk.
    Az elkészült rizst, zöldségeket, húst összekeverjük vagy külön is tálalhatjuk.

2012. október 3., szerda

Túrókrémes-barackos piskótatekercs (tk.lisztből)



Hozzávalók:
A piskótához:
  • 3tojás
  • 2-3 csapott evőkanál xilit
  • 3 evőkanál liszt
  • fél csomag sütőpor

A krémhez:
  • 250 dkg túró
  • 1 dl tejszín (cukrozatlan)
  • 1-2 evőkanál natúr joghurt
  • xilit
  • őszibarack
Elkészítés: 
  1. A piskótát elkészítjük a 3 tojásból: A tojást a xilittel jó habosra felverjük,  majd hozzákeverjük a sütőporos lisztet.
  2. Sütőpapírral bélelt kis méretű tepsibe önjük és előmelegített sütőben kb. 20 percig sütjük. Tűpróbát végzünk.
  3. Amikor már hűlt, konyharuhába tekerjük. Míg teljesen kihűl a piskóta, elkészítjük a krémet. 
  4. A tejszínt felverjük, összedolgozzuk a már villával áttört túróval. Hozzáadjuk a  joghurtot és ízlés szerint xilitet.
  5. Az őszibarackot meghámozzuk és vékony csíkokra vágjuk.
  6. Végül megtöltjük a piskótát a krémmel, barackkal és visszatekerjük. Tálalásig hűtőben tároljuk.

2012. szeptember 30., vasárnap

Szilvalekváros derelye (tk.lisztből)



Én fél adagot csináltam, abból kb. 15-20 db lesz. Darált korpovit kekszet használok a zsemlemorzsa helyett, mert a zsemlemorzsát fehér lisztes kenyérből készítik és én azt nem fogyasztok.

Hozzávalók:
  • 50 dkg tk. tönkölyliszt
  • 2 tojás
  • kb. 1,5-2 dl víz
  • só, xilit
  • szilvalekvár (házi, cukor nélküli)
  • olaj
  • darált korpovit keksz

Elkészítés:
  1. A lisztet a tojással, sóval, xilittel és annyi vízzel összegyúrjuk, hogy kemény, de nyújtható tésztát kapjunk. Több percen keresztül gyúrjuk át. Kb. 15 percig pihentetjük.
  2. Közben az olajon folyamatos keverés közben pirítsuk meg a darált korpovit kekszet. Vigyázzunk, mert könnyen megéghet.
  3. A tésztát vegyük kétfelé.
    Késhegy vékonyra kinyújtjuk, félbehajtjuk majd vissza. (Felezővonalat kapunk.)
  4. A tészta fél oldalára lekvárt kanalazunk 2-3 cm-enként, az üres oldalát ráhajtjuk és összenyomkodjuk ott, ahol nincs lekvár.
  5. Derelyevágóval daraboljuk. 
  6. Sós, forrásban lévő vízben kifőzzük.
  7. Pirított kekszbe forgatjuk, fahéjas porxukorral tálalhatjuk.

Csirkecomb paprikás tk.galuskával



Hozzávalók:
  • 6 db csirkecomb
  • 2 fej vöröshagyma
  • pirospaprika
  • só, bors
  • olaj

Galuskához: (1 adag)
  • kb. 10 dkg tk.tönkölyliszt
  • 1 evőkanál olaj
  • annyi víz, hogy galuska sűrűségű legyen

Elkészítés:
  1. A hagymát apró kockákra vágjuk, olajon megdinszteljük.
  2. Hozzáadjuk a fűszereket, csirkecombokat és vízzel felengedjük.
  3. Fedő alatt addig főzzük, míg a a combok megpuhulnak.
  4. A galuskát sós, lobogó vízbe szaggatjuk, és 5-10 percig tovább főzzük, kavargatjuk.
Tipp:
  • Ízlés szerint adhatunk a paprikáshoz félbe vágott paradicsomot és paprikát is.