Na akkor lássuk a receptet:
Hozzávalók:
- 130 g teljes kiőrlésű tönkölyliszt (vagy 80 g tk.tönköly, 50 g tk.rozsliszt)
- 30-40 g natúr joghurt
- 10 g vaj vagy margarin (én Li*a tégelyes margarint használok)
- csipet só
- 1 bő késhegynyi szódabikarbóna
- 1 bő késhegynyi sütőpor
- kb. 0,5 dl víz (annyi, hogy könnyen gyúrható, nem túl ragacsos tésztát kapjunk)
Elkészítés:
- A hozzávalókat egy tálba tesszük, és annyi vizet adagolunk hozzá, hogy könnyen gyúrható, nem túl ragacsos tésztát kapjunk. (A teljes kiőrlésű liszt több folyadékot igényel.)
- Kétfelé vesszük, és zsemlét formálunk belőle.
- Kilisztezett tepsibe rakjuk, egy kicsit laposra nyomjuk le.
- Vizes kézzel átkenjük a tetejét, majd szezámmagot szórunk a tetejére. Egy késsel bevághatjuk, hogy ne repedjen szét sütés közben.
- Előmelegített sütőben kb. 20-30 percig sütjük. (Addig, amíg az alja már egy kicsit sültnek látszik.)
Én általában kétnaponta sütöm ezt a zsemlét, mert reggelire egyet fogyasztok el, és napközben már csak ritkán eszek olyat, amihez kenyér kellene.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése