2012. szeptember 30., vasárnap

Szilvalekváros derelye (tk.lisztből)



Én fél adagot csináltam, abból kb. 15-20 db lesz. Darált korpovit kekszet használok a zsemlemorzsa helyett, mert a zsemlemorzsát fehér lisztes kenyérből készítik és én azt nem fogyasztok.

Hozzávalók:
  • 50 dkg tk. tönkölyliszt
  • 2 tojás
  • kb. 1,5-2 dl víz
  • só, xilit
  • szilvalekvár (házi, cukor nélküli)
  • olaj
  • darált korpovit keksz

Elkészítés:
  1. A lisztet a tojással, sóval, xilittel és annyi vízzel összegyúrjuk, hogy kemény, de nyújtható tésztát kapjunk. Több percen keresztül gyúrjuk át. Kb. 15 percig pihentetjük.
  2. Közben az olajon folyamatos keverés közben pirítsuk meg a darált korpovit kekszet. Vigyázzunk, mert könnyen megéghet.
  3. A tésztát vegyük kétfelé.
    Késhegy vékonyra kinyújtjuk, félbehajtjuk majd vissza. (Felezővonalat kapunk.)
  4. A tészta fél oldalára lekvárt kanalazunk 2-3 cm-enként, az üres oldalát ráhajtjuk és összenyomkodjuk ott, ahol nincs lekvár.
  5. Derelyevágóval daraboljuk. 
  6. Sós, forrásban lévő vízben kifőzzük.
  7. Pirított kekszbe forgatjuk, fahéjas porxukorral tálalhatjuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése