Én fél adagot csináltam, abból kb. 15-20 db lesz. Darált korpovit kekszet használok a zsemlemorzsa helyett, mert a zsemlemorzsát fehér lisztes kenyérből készítik és én azt nem fogyasztok.
Hozzávalók:
- 50 dkg tk. tönkölyliszt
- 2 tojás
- kb. 1,5-2 dl víz
- só, xilit
- szilvalekvár (házi, cukor nélküli)
- olaj
- darált korpovit keksz
Elkészítés:
- A lisztet a tojással, sóval, xilittel és annyi vízzel összegyúrjuk, hogy kemény, de nyújtható tésztát kapjunk. Több percen keresztül gyúrjuk át. Kb. 15 percig pihentetjük.
- Közben az olajon folyamatos keverés közben pirítsuk meg a darált korpovit kekszet. Vigyázzunk, mert könnyen megéghet.
- A tésztát vegyük kétfelé.
Késhegy vékonyra kinyújtjuk, félbehajtjuk majd vissza. (Felezővonalat kapunk.) - A tészta fél oldalára lekvárt kanalazunk 2-3 cm-enként, az üres oldalát ráhajtjuk és összenyomkodjuk ott, ahol nincs lekvár.
- Derelyevágóval daraboljuk.
- Sós, forrásban lévő vízben kifőzzük.
- Pirított kekszbe forgatjuk, fahéjas porxukorral tálalhatjuk.