2012. szeptember 30., vasárnap

Szilvalekváros derelye (tk.lisztből)



Én fél adagot csináltam, abból kb. 15-20 db lesz. Darált korpovit kekszet használok a zsemlemorzsa helyett, mert a zsemlemorzsát fehér lisztes kenyérből készítik és én azt nem fogyasztok.

Hozzávalók:
  • 50 dkg tk. tönkölyliszt
  • 2 tojás
  • kb. 1,5-2 dl víz
  • só, xilit
  • szilvalekvár (házi, cukor nélküli)
  • olaj
  • darált korpovit keksz

Elkészítés:
  1. A lisztet a tojással, sóval, xilittel és annyi vízzel összegyúrjuk, hogy kemény, de nyújtható tésztát kapjunk. Több percen keresztül gyúrjuk át. Kb. 15 percig pihentetjük.
  2. Közben az olajon folyamatos keverés közben pirítsuk meg a darált korpovit kekszet. Vigyázzunk, mert könnyen megéghet.
  3. A tésztát vegyük kétfelé.
    Késhegy vékonyra kinyújtjuk, félbehajtjuk majd vissza. (Felezővonalat kapunk.)
  4. A tészta fél oldalára lekvárt kanalazunk 2-3 cm-enként, az üres oldalát ráhajtjuk és összenyomkodjuk ott, ahol nincs lekvár.
  5. Derelyevágóval daraboljuk. 
  6. Sós, forrásban lévő vízben kifőzzük.
  7. Pirított kekszbe forgatjuk, fahéjas porxukorral tálalhatjuk.

Csirkecomb paprikás tk.galuskával



Hozzávalók:
  • 6 db csirkecomb
  • 2 fej vöröshagyma
  • pirospaprika
  • só, bors
  • olaj

Galuskához: (1 adag)
  • kb. 10 dkg tk.tönkölyliszt
  • 1 evőkanál olaj
  • annyi víz, hogy galuska sűrűségű legyen

Elkészítés:
  1. A hagymát apró kockákra vágjuk, olajon megdinszteljük.
  2. Hozzáadjuk a fűszereket, csirkecombokat és vízzel felengedjük.
  3. Fedő alatt addig főzzük, míg a a combok megpuhulnak.
  4. A galuskát sós, lobogó vízbe szaggatjuk, és 5-10 percig tovább főzzük, kavargatjuk.
Tipp:
  • Ízlés szerint adhatunk a paprikáshoz félbe vágott paradicsomot és paprikát is.

2012. szeptember 16., vasárnap

Tonhalas spagetti



Hozzávalók:
  • egy fej hagyma
  • tonhaldarabok (olíva olajban )
  • fűszerpaprika
  • só, bors
  • natúr joghurt
  • tk.liszt
  • durum spagetti tészta
  • reszelt sajt

Elkészítés:
  1. A spagetti tésztát kifőzzük a szokásos módon.
  2. Közben elkészítjük a szószt. A tonhalról leöntjük az edénybe az olíva olajat és az apróra vágott vöröshagymát megdinszteljük. Hozzáadjuk a tonhal darabokat, fűszerezzük és szükség szerint egy kis vizet öntünk hozzá.
  3. A natúr joghurtot elkeverünk 1 teáskanál tk. liszttel, majd egy kis vízzel.
  4. Ráöntjük a haldarabokra, összeforraljuk.
  5. Tésztával tálaljuk és ízlés szerint sajtot reszelhetünk rá.

2012. szeptember 11., kedd

Sajtos tallér


Tk.lisztből

Az alap receptet írom le, amit használtam, csak én kisebb mennyiségben készítettem el.

Hozzávalók:
  • 50dkg liszt
  • 20 dkg vaj (én tégelyes margarint használtam, de ebből kevesebb kell, kb. fele is elég)
  • 20 dkg trappista sajt reszelve
  • 2 db tojás
  • 2 dl tej
  • kb. 4 kávéskanál só
  • késhegynyi szódabikarbóna
  • ízlés szerint egész kömény

Elkészítés:

  1. A hozzávalókat összegyúrjuk, kicsi golyókat formálunk belőle, összenyomós sütőben kisütjük.

Teljes kiőrlésű tallér:
A teljes kiőrlésű lisztből készült tallérnál a lisztet teljes kiőrlésű tönkölylisztre cseréltem, a tej helyett pedig natúr joghurtot raktam bele. Én nem szeretem a köménymagosat, így nem raktam bele.

Túrós lepény (teljes kiőrlésű lisztből)

Ezt is telefonnal fényképeztem, emiatt rosszabb a fotó minősége. Ezért elnézést kérek.  :)

Hozzávalók:

Tészta:
  • 25-30 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt
  • 1 tojás
  • 5 dkg margarin
  • 2-3 evőkanál natúr joghurt
  • xilit
  • fél csomag sütőpor

Töltelék:
  • 50 dkg túró
  • 1 pohár natúr joghurt
  • xilit (ízlés szerint)

Elkészítés:

  1. A tészta hozzávalóit összegyúrjuk és félre rakjuk, míg elkészítjük a tölteléket.
  2. A töltelék elkészítéséhez annyi xilit-et használjuk, amennyire édesen szeretnénk elkészíteni a süteményt. (Én nem mértem, csak adagoltam, kóstoltam, addig, míg elég édes nem lett.)
  3. A tésztát kétfelé vesszük, kinyújtjuk az egyik részét és lisztezett tepsibe rakjuk. 
  4. Rákanalazzuk a túró tölteléket. (Egy kis tk. liszttel meg lehet szórni, hogy nedvességet szívjon fel.)
  5. Kinyújtjuk a tészta másik felét és a töltelékre rakjuk, a széleit összenyomkodjuk.
  6. A tetejét tojással megkenhető.(én ezt a lépést kihagytam, mert elfogyott a tojás, így vizes kézzel átkentem) Villával megszurkáljuk, hogy a gőz tudjon távozni.
  7. Előmelegített sütőben sütjük kb. 20-30 percet.
  8. Porxukor-ral megszórhatjuk. (ennek hiányában ezt a lépést is kihagytam-nélküle is finom)

Babgulyás füstölt tarjából


Nemrég a "nagybevásárlásnál" vettünk egy 90dgk-os füstölt, főtt tarját, hogy majd még jó lesz valamire. Már közeledett a lejárat időpontja, ezért úgy döntöttünk, hogy babgulyás készüljön belőle...elég nagy adag sikeredett. :D Lefagyasztható.
Elnézést a fénykép minőségéért, de csak telefon volt a közelben, amivel meg tudtam örökíteni.

Hozzávalók:
  • 400-500 g tarkabab
  • 900 g füstölt, főtt tarja
  •  2-3 fej vöröshagyma
  • fűszerpaprika
  • őrölt kömény
  • 1 paprika
  • 2-4 paradicsom
  • só, bors

Elkészítés:

  1. A tarkababot átválogatjuk, vízbe tesszük. Legalább 2 órát áztatjuk, de az a legjobb, ha egy éjszakán át a vízben van.
  2. A hagymát apróra vágjuk, olajon megdinszteljük.
  3. Hozzáadjuk a fűszerpaprikát, sót, borsot, a darabokra vágott paradicsomot és paprikát és a babot. (Én 2 órát áztattam, ezért nem raktam még bele a kockákra vágott húst, hanem előfőztem a babot.) Felöntjük vízzel és addig főzzük, míg a bab majdnem megfőtt. (kb. 2-3 óra)
  4. Ezután hozzáadjuk a már kockákra vágott tarját és kb. még egy órát tovább főzzük.
  5. Tálalásnál tejfölt kínálhatunk hozzá.
  6.  
Tipp:
  • Aki csípősen szereti, rakhat bele erős paprikát, vagy erős pistát. Evéskor is hozzáadható így mindenki a maga ízlése szerint fogyaszthatja.





2012. szeptember 4., kedd

Krumplifőzelék sült virslivel


Nem írok mennyiséget, mert én egy személyre készítettem, így 2-3 közepes méretű krumplit használtam fel.

Hozzávalók:
  • krumpli
  • joghurt
  • tk. liszt
  • babérlevél (ízlés szerint)
  • víz

Elkészítés:

  1. A krumplit apróra, vagy vékony karikákra vágjuk.
  2. Sós vízben puhára főzzük. Ízesíthetjük babérlevéllel.
  3. Amikor a krumpli megfőtt, elkészítjük a habarást: 1 teáskanál tk. tönkölylisztet csomómentesen elkeverek egy natúr joghurttal. Egy kevés vizet adok a főzővízből és azzal is elkeverem. Majd ezt még 2szer megismételhetem, így nem lesz csomós. Ha mégis, akkor szűrőn keresztül adjuk a vízben állott krumplihoz.
  4. Pár percig még összefőzzük. Amikor hűl, még sűrűsödni fog.
  5. Én sült virslit készítettem a főzelékhez.